Domáca ťahaná štrúdľa
2016-05-10- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Čas prípravy : 30 min.
- Čas varenia : 40 min.
- Celkový čas : 70 min.
Popis
Výborná štrúdľa, ktorá Vám iste zachutí. Domáca ťahaná štrúdľa je veľmi jemná a rozpadá sa na jazyku.
Ingrediencie
- 2.5 l horúcej vody
- 1 lyžička soli
- 3 lyžica bravčovej masti
- 2 lyžica slnečnicového oleja
- 2 lyžica octu
- 1 ks vajce
- 0.5 kg hladkej múky
- 10 ks rožkov (strúhanku z nich)
- 2 vrecúško vanilkového cukru
- 3-4 lyžica kryštálového cukru
- 150 g masla
Postup
Krok 1
Do 1/4 l horúcej (ale nie vriacej) vody dáme vrchovatú lyžičku soli, bravčovú masť, olej, ocot. Miešame, až sa masť roztopí. Pridáme jedno celé vajce a preosiatu hladkú múku. Dobre vymiešame. Cesto je pomerne riedke.
Krok 2
Misku zabalíme do igelitovej tašky a odložíme na teplé miesto na 2 hodiny. Plnka: na suchej panvici opečieme bielu strúhanku (najprv na silnom ohni, ktorý po chvíli stlmíme). Keď strúhanka zružovie, pridáme vanilkový cukor, kryštálový cukor a miešame ďalej.
Krok 3
Pridáme 150 g roztopeného masla, premiešame a odstavíme z ohňa.
Krok 4
Odležané cesto vyťaháme na stole s obrusom nie jemnej štruktúry. Obrus dobre pomúčime a vyklopíme naň asi 1/3 cesta (celá dávka cesta je na 3 štrúdle). Na cesto navrstvíme všetku strúhankovú plnku.
Krok 5
Zvinieme, konce uzatvoríme, potrime maslom a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C.
Krok 6
Pečieme do zhnednutia. Po upečení potrieme roztopeným maslom.