Pečené bravčové karé so zeleninou a polentou
2012-12-04- komentárov
- Kategórie: Bravčové mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 2 kg karé s kosťou, 2 červené cibule, 2 jablká, 1 čerstvý fenikel, 1 lyžičku feniklových semienok, 2 lyžičky morskej hrubozrnnej soli, 1 lyžičku mletého čierneho korenia, 4 bobkové listy, 3 šálky kyslej hroznovej šťavy. Na prílohu (polentu): 3 šálky instantnej polenty, 4 lyžičky soli, 2 lyžice masla, 1/2 šálky postrúhaného parmezánu, 1/2 šály smotany.
Postup
Krok 1
Celý kus mäsa osušíme, vytvoríme doň plytké zárezy medzi rebrami, posypeme soľou, rozdrvenými feniklovými semenami, mletým čiernym korením a všetko vtrieme do mäsa (ak má mäso kožu, aj tú ponarezujeme, ale nekoreníme). Do pekáča dáme plátky cibule, plátky jabĺk bez jadrovníkov, plátky feniklu, bobkové listy. Na to položíme mäso (ak má kožu, tak kožou hore). Podlejeme hroznovou šťavou (prípadne vínom). Vložíme do rúry vyhriatej na 240 stupňov Celzia. Pečieme 25 minút. Teplotu znížime na 160 stupňov Celzia a pečieme asi 1,5 hodiny. Polenta: 3 šálky instantnej polenty zmiešame s horúcou vodou (podľa návodu na obale) a uvaríme hustú kašu, pridáme soľ, maslo, parmezán a smotanu. Premiešame, vložíme do rúry k mäsu a pri teplote 160 stupňov Celzia pečieme 15 až 20 minút. Upečenú polentu pokrájame a podávame k mäsu.