Oškvarkový chlieb

2013-01-04

Ingrediencie

  • 600 g hladkej múky, 350 g mletých oškvarkov, 2 žĺtky, 1,5 dl mlieka, 1 kocku čerstvých kvasníc, 2 dl kyslej smotany, 1 lyžičku cukru, 100 g masti, soľ. Vajce na potretie, rascu na posypanie.

Postup

Krok 1

Z mlieka, lyžičky hladkej múky, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Oškvarky zmiešame so soľou a s polovicou (50 g) masti. K múke pridáme kvások, 2 žĺtky, druhú polovicu masti, soľ, časť smotany. Vymiesime cesto. Ak je príliš husté, pridáme aj zvyšok smotany, prípadne mlieko. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý prikryjeme a necháme asi 30 minút kysnúť. Cesto rozvaľkáme a potrieme ho oškvarkami. Preložíme zdola hore do dvoch tretín, zhora dolu až po okraj a preložíme zľava doprava na polovice. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Cesto rozvaľkáme a prekladáme zhora dole do dvoch tretín, zdola hore až po okraj a sprava doľava na polovice. Prikryjeme a necháme kysnúť ešte 30 minút. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku veľkosť plechu. Plát preložíme na plech, prikryjeme a necháme kysnúť asi 15 minút. Do cesta vytvoríme zárezy (vo vode namočeným nožom, vzdialené od seba asi 6 cm a ďalšie zárezy kolmo na ne. Cesto potrime rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme, pokým chlieb nezhnedne. Či je chlieb prepečený skontrolujeme špajdľou. Po miernom vychladnutí chlieb lámeme cez vytvorené zárezy.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 211
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

212

Podobné recepty:
  • Londýnske rezy

    Londýnske rezy

  • Perník z Brezna

    Perník z Brezna

  • Zákusok s tvarohovým a čokoládovým krémom

    Zákusok s tvarohovým a čokoládovým krémom