Oškvarkový chlieb
2013-01-04- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- 600 g hladkej múky, 350 g mletých oškvarkov, 2 žĺtky, 1,5 dl mlieka, 1 kocku čerstvých kvasníc, 2 dl kyslej smotany, 1 lyžičku cukru, 100 g masti, soľ. Vajce na potretie, rascu na posypanie.
Postup
Krok 1
Z mlieka, lyžičky hladkej múky, cukru a kvasníc pripravíme kvások. Oškvarky zmiešame so soľou a s polovicou (50 g) masti. K múke pridáme kvások, 2 žĺtky, druhú polovicu masti, soľ, časť smotany. Vymiesime cesto. Ak je príliš husté, pridáme aj zvyšok smotany, prípadne mlieko. Z cesta vytvarujeme bochník, ktorý prikryjeme a necháme asi 30 minút kysnúť. Cesto rozvaľkáme a potrieme ho oškvarkami. Preložíme zdola hore do dvoch tretín, zhora dolu až po okraj a preložíme zľava doprava na polovice. Prikryjeme a necháme kysnúť ďalších 30 minút. Cesto rozvaľkáme a prekladáme zhora dole do dvoch tretín, zdola hore až po okraj a sprava doľava na polovice. Prikryjeme a necháme kysnúť ešte 30 minút. Nakoniec cesto rozvaľkáme na hrúbku veľkosť plechu. Plát preložíme na plech, prikryjeme a necháme kysnúť asi 15 minút. Do cesta vytvoríme zárezy (vo vode namočeným nožom, vzdialené od seba asi 6 cm a ďalšie zárezy kolmo na ne. Cesto potrime rozšľahaným vajcom a posypeme rascou. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme, pokým chlieb nezhnedne. Či je chlieb prepečený skontrolujeme špajdľou. Po miernom vychladnutí chlieb lámeme cez vytvorené zárezy.