Cibuľová vajcová žemľovka
2016-04-14- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy z vajec
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 20 min.
- Čas varenia : 40 min.
- Celkový čas : 60 min.
Popis
Žemľovka nemusí byť len nasladko s ovocím. Po ochutnaní tejto varianty nebudete viac chcieť inú!
Ingrediencie
- 3 ks vajcia uvarené natvrdo
- 1 ks cibuľu
- bravčovú masť (olej)
- 1 ks surové vajce
- 2,5 dl smotany
- 1/2 lyžička mletej červenej papriky
- soľ
- 6-8 krajec bieleho toastového chleba
- 2 lyžica omrviniek bieleho chleba
- 50 g prerastenej slaniny
- 1 lyžica nadrobno pokrájaných lístkov ligurčeka
Postup
Krok 1
Cibuľu pokrájame na hrubšie kolieska a rozoberieme ich na jednotlivé krúžky. Obalíme ich v hladkej múke a vypražíme o zlatista v malom množstve masti.
Krok 2
Surové vajce, smotanu, mletú červenú papriku, masť po opekaní cibule, soľ vyšľaháme metličkou.
Krok 3
Do vymastenej zapekacej misy dáme 2 až 3 krajčeky chleba. Na chlieb navrstvíme kolieska vajec uvarených natvrdo a opraženú cibuľu. Prikryjeme ďalšími krajčekmi chleba. Polejeme horúcou masťou a zalejeme ochutenou smotanou. Posypeme omrvinkami bieleho toastového chleba a vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C. Zapekáme asi 15 minút.
Krok 4
Na malom množstve masti opražíme na menšie kocky pokrájanú slaninu, ktorou posypeme porcie žemľovky. Porcie posypeme aj pokrájaným ligurčekom. Pri vegetariánskej verzie nahradíme masť olejom a slaninu nepoužijeme.