Burgundské hovädzie mäso (bourguignon)

2016-03-14

Popis

Hovädzie mäso pripravené s burgundskou omáčkou na červenom víne.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzie mäsa zadného
  • 0,5 kg mrkvy
  • 3 ks väčšie cibule
  • 5 strúčik cesnaku
  • 1 l suchého červeného vína
  • 2 vetvička rozmarínu
  • 2 vetvička tymianu
  • 3 ks bobkové listy
  • 200 g slaniny
  • 1 lyžička celého čierneho korenia
  • 10 zrnko nového korenia
  • soľ
  • 3 lyžica paradajkového pretlaku
  • 500 g šampiňónov
  • 60 g masla

Postup

Krok 1

Mäso pokrájame na kocky, mrkvu a cibuľu na kolieska. Mäso, mrkvu a cibuľu rozdelíme na tri časti. Do liatinového hrnca vytvoríme vrstvu z jednej tretiny cibule, na cibuľu navrstvíme mäso a na mäso vrstvu cibule. Vrstvy zopakujeme ešte dvakrát. Všetko zalejeme litrom vína, pridáme celé čierne a nové korenie, vetvičky rozmarínu, tymianu a bobkové listy.

Krok 2

Hrniec s obsahom odložíme na 24 hodín do chladničky. Po odležaní obsah hrnca scedíme a necháme dobre odkvapkať. Marinádu s bylinkami odložíme.

Krok 3

Vo veľkom kastróle osmažíme na kocky pokrájanú slaninu (vyškvaríme ju). Keď sa vyškvarí, pridáme mäso s cibuľou a mrkvou. Za stáleho miešania, na silnom ohni, opečieme. Zmes by sa nemala dusiť, ale iba opekať na tuku s oškvarkami zo slaniny. Pridáme vrchovatú lyžičku soli, paradajkový pretlak a zalejeme marinádou s bylinkami. Pridáme na tenké plátky pokrájaný cesnak. Premiešame, necháme zovrieť, prikryjeme a vložíme do rúry vyhriatej na 110 °C. V rúre pomaličky varíme približne tri hodiny.

Krok 4

Šampiňóny pokrájame na štvrtiny, osmažíme ich na masle a pridáme do hrnca. Varíme ešte 15 minút. Podávame s bielym chlebom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1048
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1049

Podobné recepty:
  • Koložvárska kapusta

    Koložvárska kapusta

  • Rýchla večera z bravčového mäsa

    Rýchla večera z bravčového mäsa

  • Závitky z bravčového mäsa so syrom

    Závitky z bravčového mäsa so syrom

kuk