Veľké moravské koláče

2013-02-14

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky, 250 g celozrnnej múky (alebo polohrubej múky), 2 dl mlieka, 20 g kvasníc, 3 lyžicu krupicového cukru, dva žĺtky, 1,5 dl oleja, 1 vajce, za hrsť mandľových lupienkov. Na tvarohovú plnku: 500 g hrudkového tvarohu, 1 vajce, 1 vrecúško vanilkového cukru, 1 lyžičku citrónovej kôry, 4 lyžice práškového cukru. Na slivkovú plnku: 400 g slivkového lekváru, 1 lyžicu slivovice, 2 pomleté klinčeky. Na mrvance: 100 g obyčajného perníka, 35 g masla.

Postup

Krok 1

Hladkú a múku spolu preosejeme do misy. Do jamky v strede múky nalejem vlažné mlieko, rozdrobíme do mlieka kvasnice, pridáme lyžicu krupicového cukru a necháme kysnúť. Po piatich minútach by mal kvások kysnúť. Pridáme dva žĺtky, dve lyžice krupicového cukru, olej, premiešame a vymiesime elektrickým hnetačom. Z cesta vytvarujeme bochník, zaprášime ho hladkou múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme asi 20 minút kysnúť. Tvarohová plnka: tvaroh zmiešame s vajcom, vrecúškom vanilkového cukru, citrónovou kôrou a práškovým cukrom. Vyšľaháme elektrickým šľahačom. Slivková plnka: slivkový lekvár ochutíme lyžicou slivovice, pomletými klinčekmi a dobre vymiešame. Mrvance: perník nahrubo postrúhame, pridáme masla. Premiešame a medzi dlaňami rozdrobíme. Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dve časti a z každej vytvarujeme guľatý bochník. Oba poprášime múkou a necháme asi 10 minút pod utierkou kysnúť. Prstami a dlaňami vytvarujem z bochníka kruh, štetcom zmetieme z neho múku, a do stredu dáme tvarohovú náplň. Okraje cesta prehneme navrch, spojíme ich - tvaroh do cesta zabalíme. Položíme na plech s papierom na pečenie, dlaňami opatrne roztlačíme na placku s vyvýšenými okrajmi. Okraje potrieme rozšľahaným vajcom. Navrstvíme lekvárovú plnku, roztrieme ju až po vyvýšené okraje a posypme perníkovými mrvancami a mandľovými lupienkami. Vložíme do rúry vyhriatej na 190 stupňov Celzia a pečieme asi 12 minút. To isté urobíme z druhou polovicou cesta. Po vychladnutí pokrájame ako tortu.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 333
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

334

Podobné recepty:
  • Vyprážané pirohy s mäsom a kapustou

    Vyprážané pirohy s mäsom a kapustou

  • Perník halabala

    Perník halabala

  • Hruškový koláč s plesňovým syrom

    Hruškový koláč s plesňovým syrom