Grécky studený olovrant
2018-03-13- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy , Predjedlá, chuťovky, nátierky , Kombinované nátierky
- Kuchyňa: Grécka
Popis
Grécky studený olovrant
Ingrediencie
- Zeleninové pyré: 1 baklažán
- 1 červenú kalifornskú papriku
- 1 žltú kalifornskú papriku
- 10 strúčikov cesnaku
- olivový olej
- soľ
- za hrsť nadrobno posekaných vlašských orechov. Zaziky: 1 šalátovú uhorku
- soľ
- 200 g bieleho jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžicu nadrobno pokrájaného kôpru
- korenie podľa chuti. Paradajkový šalát: 4 paradajky
- olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- 4 lístky bazalky
- soľ
- mleté čierne korenie. Opečené hrianky. Olivy na dozdobenie.
Postup
Krok 1
Baklažán pokrájame na kocky, posolíme, necháme odstáť asi 15 minút a vyžmýkame. Červenú a žltú papriku pokrájame na rezance, strúčiky cesnaku prekrojíme na polovice. Baklažán, papriku a cesnak osmažíme na horúcom olivovom olej. Po odstavení z ohňa rozmiagame, nie celkom najemno. Primiešame posekané vlašské orechy, asi 1 dl olivového oleja, soľ a prelisovaný cesnak podľa chuti. Zaziky: uhorky nahrubo postrúhame, osolíme, premiešame a vložíme do sita. Necháme odkvapkať, prípadne môžeme ich aj rukami vyžmýkať. Primiešame biely jogurt, prelisovaný cesnak, kôpor, prípadne koreniny podľa chuti. Paradajkový šalát: paradajky (bez šupky a riedkej dužiny) pokrájame na menšie kocky, primiešame olivový olej, na jemné plátky pokrájaný cesnak, nadrobno pokrájanú bazalku, soľ, mleté čierne korenie. Podávame s opečenými hriankami. Dozdobíme prekrojenými zelenými olivami.