Pohánka so špenátom /hnedé so zeleným/
2013-05-08- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
Ingrediencie
- rozšírený recept: pohánka., koreniny: 2 bobkové listy, 1 a 1/2 PL ľanových semienok, čierne horčičné semienko, čili peperoncini celé, drvená rasca, mahá korenie, mletý koriander, kurkuma, mleté čierne korenie, sladká mletá červená paprika, mletá kajenská paprika /so štipľavými paprikami opatrne/, sójová a čilli omáčka, majoránka, sušený cesnak, zeleninová kocka, olej., prílohy: špenát /creamed spinach/, pár ružičiek brokolice, zeleninová kocka., podklad pod pohánku: cibuľa, soľ, cukor, zelená paprika, zvyšky cukety, zeleninová kocka
Postup
Krok 1
-1/ na olej dáme koreniny, postupujeme od najhrubších - bobkový list, ľanové a horčičné semienka, cca 2 - 3 čilli pokrájané papričky, môžeme počkať, kým ľanové a horčičné semienka začnú pukať a vyskakovať, potom dáme stredne hrubé korenie - drvenú rascu, mahá korenie a nakoniec pridáme najjemnejšie práškové korenia -2/ pohánku prepláchneme, vložíme do koreninového základu, premiešame, vlejeme horúcu vodu, dusíme domäkka, pridáme omáčky, zeleninovú kocku a sušený cesnak, majoránku pridávame na záver po uvarení pohánky, necháme všetko dôjsť pod pokrievkou -3/ ako prvú prílohu podávame špenát /kvalitný napr. z Lidla/, ktorý iba rozmrazíme a podusíme na troške oleja s vodou, druhá príloha môže byť dusená brokolica: pokrájané ružičky vložíme do malého množstva vody, pridáme olej a zeleninovú kocku, dusíme prikryté domäkka, kým sa voda odparí -4/ podklad pod pohánku: zvlášť podusíme na oleji tenké mesiačiky cibule, ktoré ešte rozdelíme na tri časti, pridáme soľ a cukor, potom nadrobno pokrájanú papriku a nakoniec nadrobulinko pokrájané zvyšky z cukety - hlavne šupu, lebo pri varení využívame všetko -5/ aranžovanie: na tanier dáme najprv cibuľovo - zeleninový podklad, na neho uložíme pohánku, vedľa pridáme kopček špenátu a kopček brokolice., táto kompozícia ulahodí nielen oku, ale aj brušku