Tarte tatin (francúzsky jablkový koláč)

2016-06-06
  • Tarte tatin (francúzsky jablkový koláč)

Ingrediencie

  • Cesto: 200 g hladkej múky, 100 g masla, štipku soli, 1 žĺtok, 0,5 dl vody. Plnka: 6 až 8 jabĺk, 170 +30 g krupicového cukru, 50 + 30 g masla.

Postup

Krok 1

Z múky a postrúhaného masla a štipky soli prstami a dlaňami pripravíme mrvance (ako na posýpku). Pridáme žĺtok, 0,5 dl vody a vypracujeme cesto. Bochník cesta zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladničky. Jablká ošúpeme, prekrojíme na polovice a odstránime jadrovník. Z každej polovice nakrájame 8 mesiačikov. Z cukru odložíme dve lyžice. Väčšiu časť cukru dáme do formy a miešame na ohni pokým sa nevytvorí karamel. Odstavíme z ohňa a do karamelu po častiach primiešame väčšiu časť masla. Miešame, až sa spojí s karamelom. Do karamelu úhľadne poukladáme polovicu mesiačikov jabĺk – oblou stranou dolu. Druhú polovicu jabĺk povkladáme medzi tie vo forme, oblou stranou hore. Jablká posypeme odloženým cukrom a polejeme roztopenou menšou časťou masla. Odležané cesto rozvaľkáme na plát vo veľkosti formy (o niečo väčší). Okraje plátu zasunieme medzi jablká a stenu formy. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme 35 až 45 minút. Upečený koláč necháme asi 15 minút chladnúť a až potom ho preklopíme na veľký tanier.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1003
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1004

Podobné recepty:
  • Krupicový koláč

    Krupicový koláč

  • Letná tvarohová torta (nepečená)

    Letná tvarohová torta (nepečená)

  • Mokrý koláč

    Mokrý koláč