Bravčový bôčik so šošovicou a kapustovou omáčkou

2016-02-10

Popis

Bravčový bôčik so šošovicou a kapustovou omáčkou v sebe skrýva mix chutí, ktoré vytvárajú výborné jedlo.

Ingrediencie

  • soľ
  • trstinový cukor
  • 2.5 kg bôčika
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 ks cibuľu
  • 1 lyžica provensálskeho korenia
  • 150 g údenej slaniny (dobre preúdenej slaniny)
  • 0.5 kg šošovice
  • 2 dl bieleho vína
  • kurací vývar
  • 1 viazanička petržlenovej vňate
  • 6 ks vonkajších kapustových listov
  • soľ
  • 1 ks šalotku (alebo bielu časť jarnej cibuľky)
  • 2 ks ančovičky
  • 1 lyžica kapár
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 plátok žltej časti citrónovej kôry
  • štipka cayenského korenia
  • 2 lyžica panenského olivového oleja
  • 4 lístky mäty

Postup

Krok 1

Vodu zmiešame so soľou a trstinovým cukrom (na liter vody 2 lyžičky soli a 2 lyžice cukru). Do vody ponoríme bôčik a necháme ho odležať v chladničke minimálne 12 hodín. Bôčik osušíme dáme na pekáč kožou dolu, podlejeme malým množstvom vody, v ktorej sme bôčik marinovali, vložíme do rúry vyhriatej na 150°C a pečieme asi 3 hodiny.

Krok 2

Po asi polhodine pečenia bôčik obrátime kožou hore a kožu pokrájame na pásiky, alebo do štvorcov. Bôčik počas pečenia podlievame vodou, v ktorej sme bôčik marinovali. Upečený bôčik necháme asi 30 minút odležať a až potom ho krájame. Šošovica: údenú slaninu pokrájame na menšie kocky a opražíme ich na troške olivového oleja. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a premiešame. Pridáme lyžicu provensálskeho korenia a premiešame. Pridáme šošovicu, zalejem bielym vínom.

Krok 3

Varíme tak dlho, pokým sa víno neodparí, resp. šošovica nevstrebá. Potom pridáme kurací vývar a varíme až šošovica zmäkne (cca 40 minút). Prebytočnú tekutinu zlejeme.

Krok 4

Čerstvú mätu, petržlenovú vňať a vonkajšie kapustové listy dáme variť do osolenej vody. Keď listy zmäknú, scedíme ich a vložíme do ľadovej vody. Z listov vyžmýkame rukami prebytočnú vodu a veľmi najemno pokrájame. Pridáme najemno pokrájanú šalotku (alebo bielu časť jarnej cibuľky), nadrobno pokrájané ančovičky, nadrobno pokrájané kapary, nadrobno pokrájaný cesnak, nadrobno pokrájanú žltú časť citrónovej kôry, štipku cayenského korenia, panenský olivový olej a premiešame.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 567
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

568

Podobné recepty:
  • Veľkonočné rezne so šunkou

    Veľkonočné rezne so šunkou

  • Plnené jahňacie mäso

    Plnené jahňacie mäso

  • Mäsový závin I

    Mäsový závin I

kuk