Gnocchi z horúcich zemiakov
2018-02-23- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo zemiakov
- Kuchyňa: Talianska
Popis
Gnocchi z horúcich zemiakov
Ingrediencie
- 500 g šupke uvarených zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 ks vajce
- štipku soli
- olivový olej
- 500 g cherry paradajok
- soľ
- drvené čierne korene
- oregano
- 1 dl vína
- 10 ks listov bazalky
- 1 lyžička balzamikového octu
Postup
Krok 1
Ešte horúce zemiaky uvarené v šupke ošúpeme. Pomôžeme si vidličkou, na ktorú ich napichujeme a nožíkom šúpeme. Ošúpané zemiaky prelisujeme na dosku, zasypeme ich múkou. V strede vytvoríme jamku do ktorej dáme vajce a štipku soli. Za horúca zľahka spracujeme (nestláčame). Dobre spracované cesto je ako guma, po miernom vpichnutí prstom sa cesta mierne vráti. Na dobre pomúčenej doske z cesta lyžičkou odkrajujeme približne rovnaké kúsky a vidličkou do nich urobíme pásiky či priehlbiny. Súčasne ich vhadzujeme (po častiach) do vriacej osolenej vody. Po asi dvoch minútach, keď gnocchi vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierovanou naberačkou do misy a polejeme olivovým olejom. Jednoduchá paradajková omáčka: cherry paradajky pokrájané na štvrtiny dáme do horúceho olivového oleja, osolíme ich, okoreníme drveným čiernym korením a oreganom. Keď sa tekutina takmer odparí, pridáme víno, posekanú bazalku a premiešame. Pridáme balzamikový ocot a premiešame. Gnocchi, pri podávaní, prelejem omáčkou.