Špargľová roláda s mascarpone
2014-05-13- komentárov
- Kategórie: Studená kuchyňa, údeniny , Iné , Predjedlá, chuťovky, nátierky , Predjedlá
Ingrediencie
- 50 g masla, 50 g hladkej múky, 3 dl mlieka, 75 g parmezánu, 2 lyžičky dijonskej horčice, soľ, 4 vajcia, 250 g mascarpone, 2,5 dl šľahačkovej smotany, 4 plátky želatíny, 1 viazaničku pažítky, 100 g šunky, 150 g zelenej špargle, citrónovú šťavu, oriešok masla.
Postup
Krok 1
Kúsok masla roztopíme, pridáme múku a vymiešame do hladka. Odstavíme z ohňa a postupne, za stáleho miešania metličkou, vmiešame mlieko. Vrátime na sporák a za stáleho miešania privedieme do varu. Odstavíme z ohňa, vmiešame postrúhaný parmezán, horčicu a soľ. Za občasného prešľahania necháme mierne vychladnúť. Postupne primiešame žĺtky. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Jednu veľkú lyžicu snehu zmiešame s omáčkou a zvyšok snehu primiešame zľahka. Plech na pečenie vymastíme kúskom stuženého tuku (napríklad Cery), na tuk prilepíme papier na pečenie a navrstvíme naň cesto. Vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia a pečieme približne 15 minút. Priebeh pečenia sledujeme, aby sa tenké cesto nespálilo. Zdrevnatené konce špargle odstránime a dolné časti špargle olúpeme škrabkou. Špargľu vložíme do vriacej vody s citrónovou šťavou, cukrom a kúskom masla. Krátko povaríme, vyberieme ju z vody a schladíme v ľadovej vode. Smotanu vyšľaháme a zmiešame s mascarpone. Plátky želatíny namočíme do vody, po chvíli vyžmýkame a rozpustíme v malom množstve teplej vody. Želatínu zmiešame so šľahačkou s mascarpone, soľou a nadrobno pokrájanou pažítkou. Upečené, vychladnuté, cesto natrieme krémom, poukladáme špargľu a šunku a zvinieme do rolády. Roládu zabalíme a odložíme na hodinu do chladničky. Až potom krájame.