Nakladané uhorky
2014-05-24- komentárov
- Kategórie: Predjedlá, chuťovky, nátierky , Chuťovky, zájedky
Ingrediencie
- Uhorky nakladačky, bobkový list, celé nové korenie, klinčeky, zrniečka koriandru, kôpor, chren. Na nálev: na 1 l vody, 1 dl octu, 4 lyžice cukru, 1 lyžicu soli. Na jeden, uhorkami naplnený pohár potrebujeme približne 2 dl nálevu.
Postup
Krok 1
Do čistých, saponátom umytých a horúcou vodou s octom opláchnutých pohárov (0,7 l) dáme kúsok bobkového listu veľkého ako necht, jednu guľôčku nového korenia, jeden klinček, pár zrniečok koriandra, vetvičku kôpru (alebo 1/2 lyžičky sušeného kôpru, 2 cm očisteného chrenu. Do pohárov dôkladne poukladáme umyté, nepoškodené uhorky, stopkou dolu. Nálev: pripravíme zo studenej vody, octu, cukru, soli. Miešame do rozpustenia. Naplnené poháre zalejeme do výšky 1/2 cm od horného okraja. Poháre uzatvoríme, poukladáme ich do hrnca s utierkou na dne, zalejeme vodou do výšky dvoch centimetrov od horného okraja pohárov, privedieme do varu, odstavíme z ohňa (vypneme ohrev) a dvadsať minút necháme v uzatvorenom hrnci. Poháre vyberieme a po vychladnutí skontrolujeme, otočením hore dnom, či sú dobre uzatvorené. Odložíme ich na chladné a tmavé miesto. Takto vydržia až dva roky. Po otvorení, nespotrebované uhorky, odložíme do chladničky.