Šalát /dvojaký/ na ranné zobudenie a naštartovanie energie
2019-04-05- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Od lusa/nidhi
- Kuchyňa: Slovenská
- Čas varenia : 15 min.
- Celkový čas : 15 min.
Popis
Šalát /dvojaký/ na ranné zobudenie a naštartovanie energie
Ingrediencie
- 1/5 1/ s t u d e n á časť: 1/5 ľadového šalátu
- 2-3 plátky paradajky
- po 1 plátku syra Gouda /Bluedino/ a syra Mascarpone s tvarohom /Pilos/
- solčanka
- 2/ t e p l á časť: 1 PL oleja
- 3 ks malé v šupe uvarené zemiaky
- 5 cm tenkej mrkvy
- 1/2 plátok zeleru a čiernej reďkovky
- 3 cm baklažánu a cukety
- kúsok čevenej papriky
- 1/3 ks menšej cibule
- 3 cm poľnej uhorky
- malý kúsok zeleninovej kocky
- solčanka
- okrem zeleninovej kocky a solčanky nepotrebujeme žiadne iné korenie
- mrkvu pokrájame na tenké kolieska
- všetko ostatné pokrájame na julien a zemiaky na 2-násobnú veľkosť /nič nestrúhame/
Postup
Krok 1
1/ ľadový šalát pokrájame na tenké rezance a ešte prepolíme, plátky paradajky pokrájame na kocky, na plátok syra Gouda dáme plátok Mascarpone, zrolujeme a pokrájame na tenké rezance /ostanú nám akoby malé zavinuté dvojfarebné slimáčky, ktoré po dochutení šalátu a premiešaní rozložíme na vrchu, kde nám vytvoria čarovnú dekoráciu/.
Krok 2
2/ mrkvu a zeler dáme do rajničky, kde je trocha vody a olej, po chvíli pridáme očistený pokrájaný baklažán a cuketu, premiešavame a dusíme skoro domäkka s pridaním zeleninovej kocky a solčanky, po odstavení prikryjeme a pridáme ešte zemiaky kvôli získaniu rovnakej teploty, opäť premiešame, na záver vmiešame aj papriku, cibuľu, čiernu reďkovku a uhorku, obe finálne časti: teplý a studený šalát spolu nezmiešame, no podávame zvlášť na 2 tanieroch., tento dvojaký šalát je takmer bez korenín, kde sú o.i. tuhšie zložky pokrájané na julien a čiastočne podusené, je preto vhodný aj pre ľudí s chatrnejším chrupom a pretože je teplý a má skromný obsah korenín, je svojou ľahkosťou primeraný práve na ranné zaktivizovanie trávenia a tiež pre deti.../pozn.: na konzumáciu nepoužívame cibuľu, ktorú sme mali dlhšie rozkrojenú, lebo pohlcuje z okolia nečistoty, no zámerne ju ponecháme rozkrojenú v čase chrípok a pod...po 2-3 dňoch ju vyhodíme/