Domáce žemličky
2016-05-13- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
- Čas prípravy : 30 min.
- Čas varenia : 14 min.
- Celkový čas : 34 min.
Popis
Chutné a po domácky pripravené žemličky pre celú rodinu. Žemličky ešte za tepla potrieme roztopeným maslom.
Ingrediencie
- 600 g polohrubej múky
- 1 lyžička soli
- 1 vrecúško kypriaceho prášku
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 125 g masla
- 3 dl cmaru
- 0.5 dl mlieka
- 1 lyžička masla
Postup
Krok 1
Polohrubú múku preosejme a pridáme do nej soľ, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, roztopené (nie horúce) maslo a začneme miešať. Počas miešania prilievame cmar v takom množstve, aby sme získali polotuhé cesto. Cesto vymiesime na pomúčenej doske.
Krok 2
Rukami vytvoríme na doske placku vysokú asi 2,5 centimetra. Z nej vykrajujeme, formičkou na pagáče, kolieska, ktoré poukladáme na plech.
Krok 3
Potrieme ich mliekom, vložíme do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme približne 14 minút, resp. do zlato-hnedého sfarbenia. Po upečení žemličky potrieme roztopeným maslom.