Chlebový nákyp s čerešňami

2016-04-12
  • Počet porcií : 5
  • Čas prípravy : 20 min.
  • Čas varenia : 20 min.
  • Celkový čas : 40 min.

Popis

Nákyp s chuťou porstkého vína aký ste ešte nejedli!

Ingrediencie

  • 8 krajec tmavého suchého chleba
  • červené víno
  • 125 g masla
  • 60 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 60 g lieskových orieškov
  • 1 vrecúško vanilkového cukru
  • štipka mletej škorice
  • 2 bielky
  • maslo na vymastenie štyroch formičiek
  • krupicový cukor na vysypanie formičiek
  • 300 g čerstvých čerešní
  • 2 dl portského vína
  • 1 ks vanilkový struk
  • 1 ks citrón
  • 1 ks pomaranč
  • 1 lyžica škrobovej múčky
  • 2 lyžica medu
  • práškový cukor na posypanie

Postup

Krok 1

Dobre vyschnutý tmavý chlieb rozmixujeme na jemnú strúhanku. Navlhčíme ju červeným vínom. Zmäknuté maslo vymiešame metličkou s práškovým cukrom do peny. Pridáme žĺtok a dobre premiešame.

Krok 2

Chlebovú zmes nasiaknutú červeným vínom pridáme k žĺtkovej hmote a primiešame pomleté lieskové oriešky, vanilkový cukor a štipku mletej škorice. Zľahka primiešame sneh z dvoch bielkov. Zmesou naplníme maslom vymastené a cukrom vysypané keramické formičky. Poukladáme ich do pekáča s vriacou vodou, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 10 až 12 minút.

Krok 3

Čerešne vykôstkujeme a kôstky dáme variť do portského vína. Pridáme dužinu z vanilkového struku, postrúhanú citrónovú kôru z polovice citróna, postrúhanú pomarančovú kôru z polovice pomaranča. Šťavu z jedného citróna a jedného pomaranča zmiešame so škrobovou múčkou a zahustíme ňou portské v ktorom sa varia kôstky. Osladíme medom a precedíme cez sito do vykôstkovaných čerešní.

Krok 4

Chlebový nákyp vyklopíme na taniere a vedľa dáme čerešne. Ozdobíme šťavou. Posypeme práškovým cukrom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 567
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

568

Podobné recepty:
  • Mrkvový koláč

    Mrkvový koláč

  • Cibuľový koláč III

    Cibuľový koláč III

  • Slivkové buchty

    Slivkové buchty

kuk