Chlebový nákyp s čerešňami
2016-04-12- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Koláče
- Počet porcií : 5
- Čas prípravy : 20 min.
- Čas varenia : 20 min.
- Celkový čas : 40 min.
Popis
Nákyp s chuťou porstkého vína aký ste ešte nejedli!
Ingrediencie
- 8 krajec tmavého suchého chleba
- červené víno
- 125 g masla
- 60 g práškového cukru
- 1 žĺtok
- 60 g lieskových orieškov
- 1 vrecúško vanilkového cukru
- štipka mletej škorice
- 2 bielky
- maslo na vymastenie štyroch formičiek
- krupicový cukor na vysypanie formičiek
- 300 g čerstvých čerešní
- 2 dl portského vína
- 1 ks vanilkový struk
- 1 ks citrón
- 1 ks pomaranč
- 1 lyžica škrobovej múčky
- 2 lyžica medu
- práškový cukor na posypanie
Postup
Krok 1
Dobre vyschnutý tmavý chlieb rozmixujeme na jemnú strúhanku. Navlhčíme ju červeným vínom. Zmäknuté maslo vymiešame metličkou s práškovým cukrom do peny. Pridáme žĺtok a dobre premiešame.
Krok 2
Chlebovú zmes nasiaknutú červeným vínom pridáme k žĺtkovej hmote a primiešame pomleté lieskové oriešky, vanilkový cukor a štipku mletej škorice. Zľahka primiešame sneh z dvoch bielkov. Zmesou naplníme maslom vymastené a cukrom vysypané keramické formičky. Poukladáme ich do pekáča s vriacou vodou, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 10 až 12 minút.
Krok 3
Čerešne vykôstkujeme a kôstky dáme variť do portského vína. Pridáme dužinu z vanilkového struku, postrúhanú citrónovú kôru z polovice citróna, postrúhanú pomarančovú kôru z polovice pomaranča. Šťavu z jedného citróna a jedného pomaranča zmiešame so škrobovou múčkou a zahustíme ňou portské v ktorom sa varia kôstky. Osladíme medom a precedíme cez sito do vykôstkovaných čerešní.
Krok 4
Chlebový nákyp vyklopíme na taniere a vedľa dáme čerešne. Ozdobíme šťavou. Posypeme práškovým cukrom.