Hnedé maslo

2015-02-24

Ingrediencie

  • 500 g masla (prípadne menšie množstvo).

Postup

Krok 1

Maslo pokrájame na plátky a položíme ich na panvicu. Masla začneme zahrievať na miernom ohni, až sa úplne rozpustí. Maslo, stále na miernom ohni, privediem do varu. Keď začne vrieť teplotu môžeme mierne zvýšiť. Maslo neustále sledujeme a miešame tak, že ho „nadvihujeme“ od dna panvice. maslo by malo vytvárať bublinky a peniť, postupne pena začne ustupovať. Keď zistíme, že mliečna sušina začne karamelizovať, teplotu znížime a ďalej miešame krúživými pohybmi panvice. Maslo začne voňať, akoby po orechoch a postupne získavať jantárové až hnedé sfarbenie. Vtedy panvicu stiahneme z ohňa a maslo prelejeme, do inej teplovzdornej nádoby (ponorenej do ľadovej vody), pričom dbáme, aby sme zliali aj hustejšie hnedé kúsky, ktoré sú na dne panvice. Maslo schladíme a odložíme do chladničky. Malo by nám vydržať minimálne jeden týždeň. Používa sa predovšetkým pri príprave francúzskych, či bavorských pokrmov.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 593
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

594

Podobné recepty:
  • Na posilnenie srdca

    Na posilnenie srdca

  • Cibuľa proti chrípke

    Cibuľa proti chrípke

  • Španielska omáčka

    Španielska omáčka

kuk