Mrkvový koláč
2015-03-20- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Slané múčniky a pečivo
Ingrediencie
- Na cesto: 150 g hladkej múky, 1,5 lyžičky kypriaceho prášku, štipku soli, 150 g tvarohu, 100 g masla. Na plnku: 500 g mrkvy, 1 lyžicu oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 cm čerstvého zázvoru, 1 dl smotany na šľahanie, 2 vajcia, soľ, 1/2 lyžičky korenia karí.
Postup
Krok 1
Plnka: očistenú mrkvu pokrájame na kolieska hrubé asi 3/4 centimetra. Vložíme ju do panvice s rozohriatym olejom, premiešame, prikryjeme a dusíme asi päť minút. Mrkvu občas premiešame. Pridáme prelisovaný cesnak, postrúhaný zázvor, premiešame a ešte minútu dusíme. Odstavíme z ohňa. Cesto: Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom a štipkou soli. Primiešame rozdrobený tvaroh a zmäknuté maslo. Vymiesime cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme natenko. Plát preložíme v polovici a znova natenko rozvaľkáme. Prekladanie plátu a jeho opätovné rozvaľkanie zopakujeme minimálne trikrát. Potom cesto rozvaľkáme do tvaru kruhu a položíme ho do vymastenej kruhovej formy tak, aby z okraje vytvorili aj bočné steny. Cesto popicháme vidličkou, vložíme do rúry vyhriatej na 180 stupňov Celzia a pečieme približne 15 minút. Mrkvu navrstvíme na prepečené cesto a zalejeme ju zmesou vajec, smotany, soli a korenia karí. Vložíme do rúry a pečieme asi 15 minút.