Mäsová domáca polievka

2015-09-29

Ingrediencie

  • 300 g hovädzieho mäsa z pliecka alebo z hrude, 100 g riedkych alebo špikových kostí, 1,5 l vody, 1/2 lyžičky soli, 1/2 cibule, 1/4 kelu, 1 pór, 1 mrkva, 1 petržlen, 5-6 zrniek celého čierneho korenia, 1 strúčik cesnaku, v sezóne 1/2 zelenej papriky, 1 malá rajčina.

Postup

Krok 1

Umyté mäso a kosť zalejeme studenou vodou. Pomaly ohrievame, aby sa v dostatočnom čase uvoľnili mäsové bunky a vlákna, pôsobiace na kvalitu mäsového vývaru. Keď voda začne vrieť, pridáme soľ, ešte neskoršie očistenú a prekrojenú zeleninu, cibuľu, cesnak. Polievka sa varí prikrytá, pomalým varom. Penu nezberáme, aby sme neodstránili zrazené bielkoviny. Mäsovú polievku varíme 3-3,5 hodiny, v tlakovom hrnci 1 hodinu. Polievka je uvarená, keď je mäso mäkké. Uvarenú polievku odstavíme, prikrytú necháme stáť 20 minút a precedíme cez husté sito. Krajšiu farbu dosiahneme štipkou šafranu. Chuť môžeme zlepšiť malým kúskom bobkového listu a štipkou muškátového kvetu. Mäsovú polievku podávame s rôznymi vložkami, závarkami, ktoré vyvárame v osolenej vode, scedíme a vložíme do polievky alebo ich vyvárame priamo v mäsovom vývare. Polievka musí ostať nezakalená, priesvitná.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 771
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

772

Podobné recepty:
  • Polievka z morských plodov

    Polievka z morských plodov

  • Podkrkonošské kyselo

    Podkrkonošské kyselo

  • Bulharská kapusta

    Bulharská kapusta

kuk