Hrášková polievka s krupicovými haluškami
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Polievky , Zeleninové
Ingrediencie
- 1 lyžička tuku, 1 lyžička múky, mletá červená paprika, 3-4 lyžice zeleného hrášku, halušky z vajca a z jemnej detskej krupice, soľ, petržlenová vňať, 1,5 l vody.
Postup
Krok 1
Z tuku a múky urobíme svetlú zápražku, odstavíme z platne a primiešame mletú červenú papriku. Do zápražky vlejeme vývar alebo vodu. Ak použijeme sterilizovaný hrášok, vlejeme aj vývar z hrášku. Polievku varíme najmenej 10 minút. Pri čerstvom hrášku čas predĺžime, kým hrášok zmäkne. V osolenej vode uvaríme krupicové halušky. Bielok vyšľaháme na tuhý sneh, prišľaháme žĺtok a toľko krupice, aby bolo polotuhé cesto. Necháme stáť 10 minút a vidličkou vkladáme do pomaly vriacej vody tenké halušky, ktoré 4-5 krát zväčšia objem. Veľké krupicové halušky vložíme do hotovej polievky. V hráškovej polievke nemôže chýbať nadrobno pokrájaná petržlenová vňať.