Držková polievka

2016-06-06
  • Čas prípravy : 180 min.
  • Celkový čas : 230 min.

Popis

Držková polievka si vyžaduje dôkladné varenie držiek do mäkka. Podávame s pečivom.

Ingrediencie

  • 300 g uvarených držiek
  • 1/2 lyžička bravčovej masti
  • cibuľa
  • 1/2 lyžička múky
  • mletá červená paprika
  • mleté čierne korenie
  • cesnak
  • majorán
  • soľ
  • voda a vývar z kostí a zo zeleniny

Postup

Krok 1

Držky dobre umyjeme v tečúcej vode. Keď treba, necháme namočené 15 minút a potom ich dobre vyperieme, oškrabeme a kraje odkrojíme. Umyté držky vložíme do čistej studenej vody a varíme 15-20 minút, vodu zlejeme, dáme znovu čistú horúcu vodu a varíme 1/2 hodiny. Vodu znovu vylejeme a v ďalšej čistej vode, osolené s nakrojenou cibuľou varíme 2-3 hodiny do mäkka. Uvarené držky opláchneme studenou vodou, pokrájame na rovnomerné pásy, a potom na tenké rezance.

Krok 2

Pokrájané držky môžeme odložiť v mikroténových vreckách do mrazničky. Vodu z varenia držiek nepoužijeme. Náhradou je vývar z kostí a z koreňovej zeleniny. Do teplej bravčovej masti vložíme nadrobno pokrájanú cibuľu, múku a miešajúc urobíme svetlú zápražku. Do zápražky vsypeme červenú papriku, rozmiešame a nalejeme vývar z kostí a z koreňovej zeleniny a miešajúc prevaríme.

Krok 3

Do vriacej polievky vložíme pokrájané držky, korenie, roztlačený cesnak, osolíme a varíme 20 minút. Do vriacej polievky môžeme vložiť kúsok zelerovej vňate, ktorú po uvarení vyberieme.

Krok 4

Držková polievka so slaným rožkom nahradí hlavné jedlo.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 2445
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

2446

Podobné recepty:
  • Šalátová polievka

    Šalátová polievka

  • Kalerábová polievka

    Kalerábová polievka

  • Šťaveľová krémová polievka

    Šťaveľová krémová polievka

kuk