Guláš so smotanou a s haluškami

2015-09-29

Ingrediencie

  • 500 g hovädzieho chudého mäsa, 2-3 lyžice bravčovej masti, 3-4 cibule, mletá paprika, mleté čierne korenie, rasca, majorán, rajčiakový pretlak, cesnak, soľ, 1,5 dl kyslej smotany, 1 lyžičku múky.

Postup

Krok 1

Umyté a osušené mäso pokrájame na rovnomerné kúsky. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame, vložíme na horúcu masť a trochu opražíme. Odložíme z ohňa, pridáme 1 lyžičku mletej papriky, pomiešame, prilejeme trochu vody, spolu prevaríme a vložíme pokrájané mäso. Osolíme, okoreníme a pod pokrievkou dusíme. Občas pomiešame a podlievame teplou vodou. Keď je mäso polomäkké, pridáme rascu, zbytok čierneho korenia, rozotrený cesnak, rajčiakový pretlak, majorán a dusíme do mäkka. Rajčiakový pretlak omáčku zahustí a preto častejšie pomiešame, aby sa guláš nepripiekol. Ak sme správne postupovali, cibuľa sa v omáčke rozvarila a netreba ju cediť. V opačnom prípade mäso vyberieme na tanier, omáčku precedíme alebo zmixujeme, vložíme mäso a znovu prevaríme. Ak chceme guláš zahustiť aj múkou, mäso posypeme 1 lyžicou múky vtedy, keď je voda vyparená a omáčka vydusená na tuk. Múku s mäsom rozmiešame, chvíľu popražíme, podlejeme vodou, znovu zamiešame a pomaly dusíme ďalej. Dusíme dovtedy, kým tuk nevystúpi na povrch a nevytvorí lesklý povlak. Guláš dochutíme 1,5 dl kyslej smotany, v ktorej sme rozmiešali 1 lyžičku múky a prevaríme. Prílohou sú halušky, pripravené z múky, vody a vajec.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1057
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1058

Podobné recepty:
  • Bratislavská roštenka

    Bratislavská roštenka

  • Roštenka so smotanovo-zeleninovou omáčkou

    Roštenka so smotanovo-zeleninovou omáčkou

  • Pečeň na jablkách

    Pečeň na jablkách

kuk