Dvojitý biftek - Chateaubriand
2018-01-11- komentárov
- Kategórie: Hovädzie mäso , Vyprážané mäso
- Kuchyňa: Francúzska
Popis
Dvojitý biftek - Chateaubriand. K dvojitému bifteku patrí obloženie z prírodne upravenej čerstvej alebo sterilizovanej zeleniny a opečené zemiaky.
Ingrediencie
- 600 g dobre odležanej sviečkovice
- 4-5 lyžíc tuku
- soľ
- mleté čierne korenie
- worcester alebo sójová omáčka
- 2 lyžica masla
- 1/4 lyžička múky
- vývar
Postup
Krok 1
Sviečkovicu osolíme, okoreníme, potrieme olejom a necháme v chladničke 1-2 dni odležať. Zo strednej časti odkrojíme 600 g kusy, trochu roztlačíme dlaňou alebo zľahka rozklepeme, potrieme korenenou omáčkou a okoreníme mletým korením, stlačíme do pôvodného tvaru, vložíme do horúceho tuku a z každej strany opekáme po 6-8 minút. Opekáme v menšej nádobe v dostatočnom množstve tuku, aby sa na veľkej ploche tuk zbytočne neprepaľoval. Po upečení mäso z tuku vyberieme a prikryté odložíme na teplé miesto. Prebytočný tuk zlejeme, do výpeku vsypeme trochu múky, premiešame, prilejeme vývar, dáme maslo a varíme, kým tuk nevypláva na povrch. Šťavu dochutíme maslom a worcestrom. Dvojitý biftek pokrájame na plátky a podlejeme šťavou. K dvojitému bifteku patrí obloženie z prírodne upravenej čerstvej alebo sterilizovanej zeleniny a opečené zemiaky. Dvojitý biftek upravujeme na rôzne spôsoby tak, ako biftek s vajcom alebo ako sviečkové rezy.