Sliepka na víne so smotanou
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Kurča, kapún, poulard, sliepka
Ingrediencie
- 1 sliepka, 2 lyžice tuku, 1 cibuľa, 1 klinček, majorán, tymian, rozmarín, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, trochu sušených húb, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice múky, pohár vína, soľ.
Postup
Krok 1
Očistenú a dobre umytú sliepku presekneme na polovice, potom na štvrtky a v kĺboch odrežeme dolné a horné stehná a tiež v hornej časti krídla. Pokrájanú sliepku opečieme na teplom tuku do žlta, potom rozložíme v jednej vrstve, pridáme na štvrtky prekrojenú cibuľu, cesnak a osolíme. Na sliepku nalejeme toľko vody, aby bola ponorená a prikrytú varíme do polomäkka. Potom z vývaru odoberieme asi 1,5 dl, na sliepku nalejeme pohár vína, vložíme všetky koreniny a varíme ďalej. V odobratom vývare rozmiešame múku a smotanu, nalejeme do vývaru so sliepkou a varíme, kým tuk nevystúpi na povrch omáčky. Potom sliepku z omáčky vyberieme, preložíme do čistej ohňovzdornej nádoby, omáčku precedíme, ak treba dosolíme, nalejeme na sliepku, ešte raz prevaríme a podávame. Vhodná príloha k sliepke na smotane sú žemľové knedle alebo rôzne varené cestoviny.