Diviak na červenom víne
2016-04-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Diviak
- Počet porcií : 4
- Čas prípravy : 30 min.
- Čas varenia : 60 min.
- Celkový čas : 90 min.
Popis
Veľmi dobre dochutené diviačie mäso, ktoré bolo v marináde 4-5 dní. Takto pripravené mäso podusíme a podávame s knedľou alebo ryžou.
Ingrediencie
- 500 g chudého mäsa bez kostí zo stehna
- 100 g údenej slaniny
- zelenina a nálev z marinády
- 1 ks cibuľa
- 1 dl červeného vína
- 2 lyžica šípkového lekváru
- citrón
- trochu cukru
- 1 lyžička tuku a múky na zápražku
- soľ
- 1/4 l octu
- 1/4 l vody (alebo červené víno)
- 2-3 lyžica pokrájanej koreňovej zeleniny
- 1 ks cibuľa
- 1 ks bobkový list
- 3-4 zrnko čierneho a nového korenia
- 2-3 zrnko borievok alebo materinu dúšku
Postup
Krok 1
Marinádu uvaríme z príslušných surovín. Mäso očistíme od tuku, umyjeme a vložíme do uvarenej a vychladnutej marinády na 4-5 dní. Marinády má byť toľko, aby mäso bolo ponorené v tesnej porcelánovej miske.
Krok 2
Mäso v marináde obraciame 4-5 dní. V rajnici opražíme na malé kocky pokrájanú údenú slaninu, pridáme z marinády precedenú koreňovú zeleninu, pokrájanú cibuľu a mäso, ktoré opečieme zo všetkých strán. O
Krok 3
pekáme pomaly, na miernom plameni, aby zelenina s cibuľou sa nepripiekli. Potom mäso podlejeme nálevom z marinády a červeným vínom.
Krok 4
Prikryté dusíme 50-60 minút. Mäkké mäso vyberieme a šťavu zahustíme tukovou zápražkou, ochutíme šípkovým lekvárom, postrúhanou citrónovou kôrou a šťavou, miešame a varíme 5-10 minút.
Krok 5
Nakoniec šťavu precedíme. Mäso pokrájame na plátky, vložíme do precedenej šťavy a prevaríme. Vhodnou prílohou je žemľová knedľa alebo ryža.