Strapačky s kyslou kapustou
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Pokrmy zo zemiakov
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov, 300 g múky, soľ, 2-3 lyžice bravčovej masti alebo masla alebo údená slanina (Pomer zemiakov a múky je 3:1), 1 kg kyslej kapusty, masť.
Postup
Krok 1
Očistené a opláchnuté zemiaky postrúhame, vsypeme múku a rozmiešame husté, tuhšie cesto. Cesto preložíme na vodou opláchnutú drevenú doštičku. V rajnici varíme osolenú vodu. Doštičku oprieme o rajnicu tak, aby bola asi 2-3 cm ponorená vo vriacej vode. Nožom rozotrieme kus cesta na dolnej časti doštičky a oddeľujeme halušky do vriacej vody. Rovnomernosť halušiek docielime, keď je cesto vždy rovnomerne rozotrené do hrúbky 1/2 cm. Cesto je husté, preto nesteká a dobre sa s ním pracuje. Strapačky varíme v dostatočnom množstve osolenej vody. Do cesta sa soľ nedáva. Na dosku položíme len toľko cesta, koľko naraz vyvaríme. Keď cesto nahádžeme do vody, halušky premiešame, aby sa neprilepili na dno. Potom rajnicu na chvíľu prikryjeme. Keď sa voda varí, halušky vyplávajú na povrch, hneď ich vyberáme dierkovanou varechou. Voda po prvej várke nemá byť hustá od múky a škrobu a je možné v nej vyvárať ďalšiu dávku. Nakoniec pridáme dusenú kyslú kapustu, ktorú pripravíme takto: Z kyslej kapusty vytlačíme vodu. Kapustu pokrájame na malé kúsky a vložíme na teplú masť. Prikrytú kapustu dusíme asi 20-30 minút. Mäkkú kapustu zľahka primiešame k uvareným strapačkám. Môžeme dochutiť údenou slaninou.