Zemiakové cesto

2015-09-29

Ingrediencie

  • 1 kg uvarených zemiakov, 1 hrnček hrubej múky, 1 vajce, štipka soli. Plnka: slivky alebo slivkový lekvár; posýpka mletý mak s práškovým cukrom (pomer 1:1) alebo opražená strúhanka alebo tvaroh s práškovým cukrom, na omastenie roztopené maslo.

Postup

Krok 1

V šupke uvarené zemiaky očistíme a postrúhame na jemnom strúhadle. Na zemiaky preosejeme múku, pridáme vajce, trochu osolíme a zamiesime. Cesto má byť mäkké, nelepivé. Zemiakové cesto nemá odpočívať, aby nezredlo. Preto pracujeme rýchle, na pomúčenej doske. Šúľance zo zemiakového cesta Zemiakové cesto pripravíme podľa predchádzajúceho základného predpisu. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na 1/2 cm hrubý plát, pokrájame 3 cm široké pásy, krájame na malé tyčinky a dlaňou rozgúľame do tvaru šúľancov. Šúľance vkladáme do vriacej osolenej vody a pomiešame, aby sa odlepili od dna. Keď šúľance vyplávajú, sú uvarené. Vyberáme ich do pripravenej misky s posýpkou. Nemiešame, ale misku potrasieme, aby sa v posýpke rovnomerne obalili. Pomastíme maslom.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1026
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1027

Podobné recepty:
  • Hubová omáčka so syrom

    Hubová omáčka so syrom

  • Jablkové palacinky plnené orechmi

    Jablkové palacinky plnené orechmi

  • Prírodná omeleta

    Prírodná omeleta