Snehová torta so šľahačkou
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Ingrediencie
- 4 vajcia, 4 lyžice cukru, 2 lyžice polohrubej múky, 1 lyžica kakaového prášku, 2 lyžice ríbezľového lekváru alebo ovocného džemu na potretie korpusu. Sneh: 7 bielkov, 180 g cukru. Karamel: 4 lyžice cukru, 4 lyžice vody.
Postup
Krok 1
Vajcia vyšľaháme s cukrom na hustú hmotu. Múku zmiešame s kakaovým práškom a zľahka zamiešame do vaječno-cukrovej zmesi, vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri 180 stupňov celzia asi 10 minút. 4 lyžice cukru vložíme do rajnice, miešame drevenou vareškou. Cukor sa roztopí a bez miešania necháme ho na horúcej platni zhnednúť. Potom prilejeme 4 lyžice teplej vody a pomaly varíme, kým sa cukor neroztopí a vznikne tmavohnedý, horký roztok - karamelová farba. 7 bielok šľaháme a postupne pridávame 180 g cukru. Keď je sneh tuhý, zašľaháme horúcu karamelovú farbu. Na upečený korpus vo forme natrieme lekvár, rozotrieme tuhý karamelový sneh a v teplej rúre pri 180 stupňov celzia necháme zapiecť, kým sneh stvrdne a zhnedne. Vychladnutú tortu ozdobne zastriekame nesladenou šľahačkou a môžeme ozdobiť presladeným alebo čerstvým ovocím.