Odpaľované cesto
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Múčniky , Múčniky, pečivo , Zákusky, torty
Ingrediencie
- 1,2 dl vody, 100 g polohrubej múky, 50 g masla, alebo rastlinného tuku, 2-3 vajcia, štipka soli.
Postup
Krok 1
Do primerane veľkej (asi 1,5 l) rajnice dáme vodu, tuk a štipku soli. Keď sa voda varí vsypeme múku a dobre miešame drevenou vareškou. Hneď sa utvorí husté cesto. Miešame na miernom ohni tak, aby neboli hrčky z múky, aby sa cesto dobre prehrievalo - odpaľovalo, až kým sa nelepí na dno nádoby a vareška je suchá. Cesto odstavíme a miešame až trochu vychladne. Teplé cesto vložíme do miešača alebo vareškou zapracujeme postupne, jedno po druhom, celé vajcia. Z odpaľovaného cesta pečieme korpusy v tvare buchtičiek, venčekov, tyčiniek. Korpusy sú rovnomerne do hneda upečené, povrch je pevný, vo vnútri má byť vysušená bublina na naplnenie. Korpusy sú opatrne prekrojené na polovice a naplnené jemným žĺtkovým krémom, so šľahačkou alebo bielym snehom, povrchu pocukrované alebo poliate cukrovou polevou.