Vývar z bažanta so sherry
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Polievky , Hnedé polievky , Zverina , Pernatá zverina
Ingrediencie
- 1 bažanta, 1 l hovädzieho vývaru (voda, 4 kocky), 1 dl sherry, 1 lyžička soli, 50 g koreňovej zeleniny, 1 cibuľu, 2 rajčiaky, celé čierne a nové korenie, borievky, vegetu, petržlenovú vňať, 1 lyžičku masla, 100 g šampiňónov.
Postup
Krok 1
Očistený, vypitvaný, umytý bažant sa drezíruje a upevní motúzom, osolí, vloží do rúry krátko piecť (môže sa tiež rozsekať na štvrtky a piecť). Pečený bažant sa vloží do vhodnej nádoby, zaleje studeným vývarom a nechá zovrieť. Pridá sa nahrubo rozdrvené korenie, nahrubo nakrájaná cibuľa, nakrájané rajčiaky a pomaly sa varí. Na masle podusíme na hrubé kusy nakrájanú zeleninu a šampiňóny. Bažant sa varí domäkka. Uvarené mäso sa vyberie a vývar sa precedí. Pred podávaním sa podľa potreby dochutí polievkovým korením. Mäso sa oberie, nakrája na rezance a pri podávaní sa vkladá do polievky spolu s udusenou zeleninou so šampiňónmi, najemno nasekanou petržlenovou vňaťou, 1 až 2 lyžicami sherry. (Ako ďalšia vložka sa môžu použiť domáce rezance, knedličky zo zverinového mäsa.) Podľa tejto receptúry sa môže pripraviť aj vývar z jarabíc.