Biela základná omáčka - fond

2015-12-06

Popis

Omáčka vhodná k rybám ,teľaciemu mäsu a podobne.

Ingrediencie

  • 1 lyžicu masla
  • 1 malú cibuľu
  • 1 lyžicu hladkej múky
  • 4 l základného vývaru - fondu
  • 1 dl sladkej smotany
  • 5 dl mlieka
  • 3 lyžice bieleho vína
  • bobkový list
  • soľ
  • biele mleté korenie.

Postup

Krok 1

Na rozohriatom masle sa zapení nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa múka a opraží, zaleje studeným základným vývarom - fondom (podľa druhu pripravovanej bielej omáčky), dobre sa zamieša (aby sa nevytvorili hrčky), nechá zovrieť a varí sa miernym varom asi 30 minút. Počas varenia omáčka sa občas zamieša. Nakoniec sa pridá smotana, mlieko, víno, bobkový list, krátko povarí a precedí cez husté cedidlo. Precedená omáčka sa dochutí soľou a mletým bielym korením. (Podľa druhu pripravovanej bielej omáčky sa volí druh vína, napr. pri hydinovej omáčke sa pridá suché sherry a pod.).

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1438
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1439

Podobné recepty:
  • Lístkové cesto z kyslého mlieka

    Lístkové cesto z kyslého mlieka

  • Dusená kapusta so šampanským

    Dusená kapusta so šampanským

  • Kuskus ochutený rascou a feniklom

    Kuskus ochutený rascou a feniklom

kuk