Biela základná omáčka - fond
2015-12-06- komentárov
- Kategórie: Základné predpisy a informácie , Základné predpisy , Prívarky, omáčky, prílohy , Teplé
Popis
Omáčka vhodná k rybám ,teľaciemu mäsu a podobne.
Ingrediencie
- 1 lyžicu masla
- 1 malú cibuľu
- 1 lyžicu hladkej múky
- 4 l základného vývaru - fondu
- 1 dl sladkej smotany
- 5 dl mlieka
- 3 lyžice bieleho vína
- bobkový list
- soľ
- biele mleté korenie.
Postup
Krok 1
Na rozohriatom masle sa zapení nadrobno nakrájaná cibuľa, pridá sa múka a opraží, zaleje studeným základným vývarom - fondom (podľa druhu pripravovanej bielej omáčky), dobre sa zamieša (aby sa nevytvorili hrčky), nechá zovrieť a varí sa miernym varom asi 30 minút. Počas varenia omáčka sa občas zamieša. Nakoniec sa pridá smotana, mlieko, víno, bobkový list, krátko povarí a precedí cez husté cedidlo. Precedená omáčka sa dochutí soľou a mletým bielym korením. (Podľa druhu pripravovanej bielej omáčky sa volí druh vína, napr. pri hydinovej omáčke sa pridá suché sherry a pod.).