Zapečená šťuka
2015-09-29Ingrediencie
- 1 kg vypitvanej šťuky, 1 dl mlieka, 1 lyžicu hladkej múky, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 1 dl oleja, 1 lyžičku masla, 80 g čerstvých šampiňónov, petržlenovú vňať, 2,5 dl bieleho vína.
Postup
Krok 1
Očistená, vypitvaná, umytá a osušená šťuka (menšie kusy sa upravujú vcelku) nakrájaná na porcie. Pripravené porcie sa namočia v mlieku, obalia v múke, osolia, okorenia a na rozohriatom oleji sa opečú z obidvoch strán dočervena. Do vhodnej nádoby na zapekanie (gratinky), ktorej dno sa vymastí maslom, sa vložia opečené porcie (alebo vcelku) šťuky, obložia šampiňónmi nakrájanými na hrubšie plátky, osolia, okorenia a posypú nadrobno sekanou petržlenovou vňaťou. Do nádoby z opekania sa naleje víno, krátko sa povarí a naleje sa na šťuku. Šťuka sa vloží do rozohriatej rúry piecť (asi 20 minút). Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, sendvič, biele pečivo, rôzne druhy zeleninových šalátov, na porciu rez citróna.