Šťuka s chrenom
2015-09-29Ingrediencie
- 1,2 kg vypitvanej šťuky, 100 g mrkvy, 60 g petržlenu, 2 cibule, 3 dl vody, 1 lyžičku soli, mleté čierne korenie, 1,5 dl sladkej smotany, 150 g chrenu, 2 lyžice masla.
Postup
Krok 1
Očistená, vypitvaná, dobre umytá šťuka sa rozreže na polovice, odstráni sa chrbtová kosť, nakrája na kusy s hmotnosťou 200 g na porciu, nareže sa z vnútornej strany. (Menšia šťuka sa upraví vcelku pre viac osôb.) Do vhodnej nádoby sa vloží na tenké plátky nakrájaná mrkva, petržlen, cibuľa, pridá sa soľ, mleté čierne korenie a dá sa variť. Keď je zelenina mäkká, vloží sa mäso z ryby a pomaly sa varí tiahnutím asi 15 minút. Smotana sa zmieša so strúhaným chrenom (strúha sa tesne pred zmiešaním, aby nezosivel), podľa potreby sa zriedi vychladnutým vývarom z ryby. Pri podávaní sa porcia šťuky poleje roztopeným maslom a smotanový chren sa podáva osobitne v omáčniku. Vhodné prílohy: rôzne upravená ryža, varené zemiaky, na porciu rez citróna.