Filé zo zubáča na spôsob mornay
2018-02-14- komentárov
- Kategórie: Ryby, vodné živočíchy, mäkkýše, obojživelníky , Ryby sladkovodné
- Kuchyňa: Francúzska
Popis
Filé zo zubáča na spôsob mornay. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.
Ingrediencie
- 1 kg vypitvaného zubáča (zubáč česky candát)
- 1 dl vývaru z rýb
- 0,5 dl bieleho vína
- 2 dl omáčky mornay
- 1 lyžica masla
- 50 g tvrdého syra
- 1 lyžica strúhanky
Postup
Krok 1
Z očisteného, vypitvaného, z kože stiahnutého a umytého zubáča sa nakrája filé s hmotnosťou 170 g na porciu. Nakrájané filé sa vloží do vhodnej nádoby, zaleje ochuteným vývarom z rýb, pridá víno a pod pokrývkou sa dusí domäkka. Uvarené filé zo zubáča sa opatrne vyberie, uloží do nádoby (gratinky) vymastenej polovičným množstvom masla. Vývar s vínom sa dobre vyvarí (odparí) a precedí do hotovej omáčky mornay a dobre sa zamieša. Pripravenou omáčkou sa polejú (pokryjú) jednotlivé porcie zubáča, posypú strúhaným syrom, preosiatou strúhankou, pokvapkajú zvyškom rozpusteného masla a vložia sa do rúry piecť. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, jemnejšie druhy zeleninových šalátov.