Homár gratinovaný
2015-09-29Ingrediencie
- 1,5 kg mrazeného homára, 1 lyžičku soli, muškátový oriešok, 800 g čerstvých šampiňónov, 100 g masla, 1 dl bešamelovej omáčky, 1 dl smotany, 1 lyžicu magi korenia, štipku kajenského korenia, 50 g tvrdého syra (parmezán), 2 lyžice strúhanky.
Postup
Krok 1
Rozmrazený, očistený, umytý homár sa varí v osolenej vode. Varenému homárovi sa odlomia klepetá a chvost, hlava sa otvorí pozdĺžnym rezom na polovicu. Mäso sa opatrne vyberie z panciera, klepiet, chvosta a pokrája na rovnomerné menšie kocky. Na rovnomerné kocky sa nakrájajú aj šampiňóny, ktoré sa podusia na 1/3 masla a pridajú k mäsu. (Koraly sa zmiešajú s 1/3 masla, prelisujú a odložia nabok.) Bešamelová omáčka sa privedie do varu, pridá sa sladká smotana, magi a kajenské korenie a prevarí sa. Omáčka sa zmieša s mäsom, šampiňónmi, ochutí soľou, strúhaným muškátovým orieškom, pridá sa koral s maslom a dobre sa premieša. Touto zmesou sa plnia pripravené, vyčistené panciere z homára, posype sa strúhaným parmezánom, strúhankou a pokvapká sa zvyškom roztopeného masla. V rozohriatej rúre sa pečie - gratinuje dozlata. Gratinovaný homár sa podáva v pancieri. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, biele pečivo, rez citróna.