Barania hruď plnená na liptovský spôsob

2015-12-02

Popis

Nedeľný obed v podobe baranej hrude, ktorú naplníme výbornou plnkou. Ako ju pripravujú na Liptove, nájdete v tomto recepte.

Ingrediencie

  • 800 g baranej hrude s kosťou
  • 150 g baranieho pliecka bez kosti
  • 100 g sendviča (žemle)
  • 1 ks vajce
  • 25 g slaniny
  • 1 lyžička soli
  • mleté čierne korenie
  • 6 strúčik cesnaku
  • majorán
  • 2 lyžica masti
  • 1 lyžička rajčiakového pretlaku
  • 1 lyžička hladkej múky
  • 2.5 dl vody
  • 50 g oštiepku

Postup

Krok 1

Do očistenej, čiastočne vykostenej baranej hrude sa urobí otvor (ako pri teľacej hrudi), ktorý sa naplní pripravenou plnkou.

Krok 2

Príprava plnky: Do zomletého baranieho pliecka s cibuľou, namočenou a vyžmýkanou žemľou sa pridajú vajcia, na malé kocky nakrájaná slanina, časť rozotretého cesnaku so soľou, okorení sa mletým čiernym korením, majoránom a dobre premieša, podľa potreby sa osolí. Plnkou sa naplní otvor v hrudi, potom sa uzatvorí kovovou ihlicou, potrie zvyškom cesnaku rozotretého so soľou a osolí. Na pekáč sa vložia umyté rozsekané kosti, na ktoré sa položí hruď, poleje rozpustenou masťou, podleje trochou horúcej vody a dá do stredne rozohriatej rúry piecť.

Krok 3

Počas pečenia sa mäso obracia, polieva vlastnou šťavou a pečie domäkka. Podľa potreby dolievame horúcou vodou. Upečené mäso sa vyberie a vloží do kastróla, šťava sa vydusí na tuk, zapráši múkou, opraží, pridá rajčiakový pretlak, spolu krátko opraží, zaleje vodou, rozmieša a dobre prevarí.

Krok 4

Šťava sa precedí, podľa potreby ochutí soľou, mletým čiernym korením a povarí.

Krok 5

Vhodné prílohy: uvarené zemiaky, zemiaková kaša, rozličné druhy zeleninových šalátov.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 830
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

831

Podobné recepty:
  • Baranie obličky na ražni

    Baranie obličky na ražni

  • Bravčové mäso v alobale

    Bravčové mäso v alobale

  • Grilovaná anglická sviečková

    Grilovaná anglická sviečková