Kurča plnené na štrasburský spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Pečené (grilované) kurča
Ingrediencie
- 1 kg kura, 1 lyžičku soli, 3 lyžice masla, 2 dl omáčky madeira. Do plnky: 250 g sendviča (žemle), 0,5 dl mlieka, 30 g slaniny, 80 g husacej pečene, 100 g čerstvých šampiňónov, 1 lyžičku masla, 1 vajce, soľ, mleté čierne korenie, petržlenovú vňať.
Postup
Krok 1
Očistenému, umytému, dobre odkvapkanému kurčaťu sa uvoľní koža na prsiach až k stehnám. Príprava plnky: Olúpaný sendvič alebo žemle sa nakrájajú na drobné kocky a navlhčia mliekom. Na drobné kocky nakrájaná slanina sa opraží do sklovita, pridá sa na primerané kocky nakrájaná husacia pečeň, očistené šampiňóny, spolu sa opražia a podusia domäkka. Maslo s vajcami sa vymieša do spenenia, pridá sa navlhčená žemľa, udusená pečeň so šampiňónmi, osolí sa, okorení a zľahka sa premieša. Pripravenou plnkou pomocou plátenného vrecúška sa kurča naplní pod kožou. Plnka sa upraví tak, aby sa dostala aj pod kožu stehien (nesmú byť veľmi naplnené, lebo pri pečení môže koža prasknúť a plnka vytečie). Naplnené kurča sa mierne osolí zvonku aj znútra, upraví a motúzom upevní. Plnené kurča sa vloží do pekáča, pridá sa maslo, podleje vodou a v mierne rozohriatej rúre sa pečie dozlata. Počas pečenia sa polieva vlastnou šťavou a podľa potreby dolieva vodou. Upečené kurča sa vyberie. Šťavou z pečenia kurčaťa sa dochutí omáčka madeira. Pri podávaní sa kĺby narežú a porcia plneného kurčaťa sa podleje omáčkou (môže sa podávať osobitne v omáčniku). Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, upravená ryža, jemné druhy zeleninových šalátov.