Hus pečená s jablkami
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Hydina , Hus
Ingrediencie
- 1,5 kg husi, 1 lyžičku soli, 500 g kyslých jabĺk, 1 lyžicu husacej masti.
Postup
Krok 1
Očistená, umytá a osušená hus sa naplní v brušnej dutine umytými, na polovice rozkrojenými jablkami, zbavenými jadrovníkov a stopiek. Jablká sa pred plnením polejú husacou masťou, brušná dutina sa zašije alebo uzavrie kovovou ihlicou. Naplnená hus sa osolí a vloží mierne podliata vodou piecť domäkka. Počas pečenia sa obracia, aby sa upiekla dozlata z obidvoch strán, polieva sa výpekom a podľa potreby dolieva vodou. Upečená hus sa vyberie a uchová v teple. Vypečená masť sa zo šťavy zleje, výpek sa upraví vyvarením alebo doliatím horúcej vody, krátko povarí, dochutí soľou a precedí. Nakoniec sa pridá do šťavy trocha tuku. Pri podávaní sa odstráni motúz, hus sa rozsekne na polovice, jablká sa opatrne vyklopia. Porcie mäsa sa podlejú šťavou a obložia pečenými jablkami. Vhodné prílohy: rôzne upravené zemiaky, zemiakové lokše, knedle, rôzne upravená kapusta, zeleninové šaláty.