Jarabica pečená
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Pernatá zverina
Ingrediencie
- 800 g očistenej jarabice, soľ, borievky, 150 g slaniny, 2 lyžice masti, 1 dl zeleninového vývaru.
Postup
Krok 1
Očistené, vypitvané, na ohni opálené, umyté a osušené jarabice sa osolia, posypú zvonku a znútra nahrubo rozdrvenými borievkami. Pripravené jarabice sa môžu prešpikovať, vhodnejšie je ich zabaliť (prsia) do tenkých plátkov slaniny, stehná stlačiť k trupu a upevniť motúzom. Pripravené jarabice sa vložia do vhodnej nádoby, polejú rozohriatym tukom a vložia do rúry piecť domäkka. Počas pečenia sa obracajú, polievajú výpekom a podľa potreby podlievajú vývarom. Upečené jarabice sa vyberú, šťava sa vydusí na tuk, krátko podusí, zaleje zvyškom vývaru a nechá dobre prevariť. Pri podávaní sa motúz odstráni a jarabica sa rozkrája na štvrtky, do stredu misy alebo taniera sa upraví ryža. Na ryžu sa uložia stehná a na tie sa umiestnia predné časti (krídla). Vlastná šťava (výpek) sa podáva v omáčniku. Vhodné prílohy: dusená ryža, jablkové pyré alebo pyré zo šošovice.