Jarabica na burgundský spôsob
2015-09-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Pernatá zverina
Ingrediencie
- 800 g očistenej jarabice, 1,5 dl marinády z červeného vína, soľ, mleté čierne korenie, 100 g slaniny, 2 lyžice masti, 75 g konzervovanej cibule - perlovky, 75 g konzervovaných šampiňónov, 50 g konzervovaných olív bez kôstok, 50 g konzervovaných artičôk, 1 dl burgundskej omáčky.
Postup
Krok 1
Očistené, vypitvané, na ohni opálené, umyté a osušené jarabice sa vložia do marinády z červeného vína a nechajú odstáť asi 48 hodín. Potom sa vyberú, osušia, osolia, okorenia, obalia tenkými plátkami slaniny, stehná sa pritiahnu k trupu a upevnia motúzom. Pripravené jarabice sa vložia do vhodnej nádoby, polejú rozohriatym tukom a vložia do rúry piecť domäkka. Počas pečenia sa polievajú výpekom, podľa potreby sa dolejú marinádou. Do kastróla sa vložia drobné perlovky rovnakej veľkosti, šampiňóny, olivy, na kocky nakrájané artičokové spodky. Zelenina sa zaleje burgundskou omáčkou, zmiešanou s nálevom z artičok, pridá k pečeným jarabiciam a spolu sa krátko podusia. Pri podávaní sa odstráni motúz, jarabice sa rozseknú na polovice, podlejú šťavou so zeleninovou vložkou a navrchu obložia pečenou slaninou. Vhodná príloha: dusená ryža.