Divá kačica dusená v ríbezľovej omáčke
2016-04-29- komentárov
- Kategórie: Zverina , Pernatá zverina
- Čas prípravy : 10 min.
- Čas varenia : 45 min.
- Celkový čas : 55 min.
Popis
Jemne udusené kačacie mäso, ktoré podávame s knedľou. Divá kačica dusená v ríbezľovej omáčke je tip na nedeľný obed.
Ingrediencie
- 1.2 kg divej kačice
- 1 lyžička soli
- mleté čierne korenie
- 3 lyžica masla
- 1 lyžička cukru
- 100 g koreňovej zeleniny
- 1 ks menšiu cibuľu
- 2 lyžica rajčiakového pretlaku
- 0.5 dl červeného vína
- 200 g ríbezľového kompótu
- bobkový list
- 4 zrnko nového a čierneho korenia
- 2.5 dl hovädzieho vývaru
- 1 lyžica hladkej múky
Postup
Krok 1
Očistená, vypitvaná, nad ohňom opálená kačica sa umyje, osuší a pokrája na porcie (môže sa upraviť aj vcelku), osolí a okorení. Na 2/3 masla s cukrom sa opraží koreňová zelenina nakrájaná na plátky a cibuľa dohneda. Do základu sa pridá rajčiakový pretlak, víno, šťava z ríbezľového kompótu, korenie, vloží sa nakrájaná kačica a dusí sa pod pokrývkou domäkka.
Krok 2
Počas dusenia sa občas zamieša a podleje vývarom. Udusené mäso sa vyberie, šťava sa zahustí zápražkou, pripravenou zo zvyšku masla s múkou, zaleje vývarom, zamieša a dobre povarí.
Krok 3
Povarená omáčka sa precedí cez cedidlo, pridá sa ríbezľový kompót, prevarí a dochutí soľou.
Krok 4
Pri podávaní sa porcie kačice polievajú omáčkou.
Krok 5
Vhodné prílohy: zemiakové krokety, žemľové knedle.