Dusená červená kapusta s jablkom na víne
2018-01-08- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy
- Kuchyňa: Slovenská
Popis
Dusená červená kapusta s jablkom na víne ako príloha k pečenému mäsu, k pečenej husi a kačici.
Ingrediencie
- 600 g červenej hlávkovej kapusty
- 250 g jabĺk
- 50 g cibule
- 30 g masti
- soľ
- 1 lyžička rasce
- 4 ks klinčeky
- 2 lyžica octu
- 1 lyžička práškového cukru alebo 8 kvapiek neenergetického sladidla
- 2 dl červeného vína
- 4 g hladkej múky
- citrónovú šťavu z 1/2 citróna
Postup
Krok 1
Očistenú kapustu rozkrojíme, vyrežeme hlúb a pokrájame na rezance. Jablká rozrežeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na plátky. Cibuľu posekanú najemno speníme na masti, pridáme jablká, osolíme, pridáme rascu, klinčeky, ocot, osladíme a za občasného miešania dusíme v prikrytej nádobe takmer do mäkka pri občasnom podlievaní vínom. Dusíme na miernom ohni asi 1 hodinu. Tesne pred dodusením zaprášime múkou, prilejeme zvyšok vína a prikryté dusíme ešte asi 10 minút. Uvarené okyslíme. Podávame ako prílohu k pečenému mäsu, k pečenej husi a kačici. Ku červenej kapuste na český spôsob môžeme pridať 5 minút pred dovarením prerastenú slaninu pokrájanú na kocky a opraženú do zlatohneda. V Dánsku a v Holandsku ju pripravujú s husacou masťou alebo s maslom, pridávajú klinčeky a viac osladia. Vo Francúzsku a v Maďarsku pridávajú upečené gaštany, ktoré potom s kapustou dusia do mäkka.