Dusená červená kapusta s jablkom na víne

2018-01-08

Popis

Dusená červená kapusta s jablkom na víne ako príloha k pečenému mäsu, k pečenej husi a kačici.

Ingrediencie

  • 600 g červenej hlávkovej kapusty
  • 250 g jabĺk
  • 50 g cibule
  • 30 g masti
  • soľ
  • 1 lyžička rasce
  • 4 ks klinčeky
  • 2 lyžica octu
  • 1 lyžička práškového cukru alebo 8 kvapiek neenergetického sladidla
  • 2 dl červeného vína
  • 4 g hladkej múky
  • citrónovú šťavu z 1/2 citróna

Postup

Krok 1

Očistenú kapustu rozkrojíme, vyrežeme hlúb a pokrájame na rezance. Jablká rozrežeme, vykrojíme jadrovníky a pokrájame na plátky. Cibuľu posekanú najemno speníme na masti, pridáme jablká, osolíme, pridáme rascu, klinčeky, ocot, osladíme a za občasného miešania dusíme v prikrytej nádobe takmer do mäkka pri občasnom podlievaní vínom. Dusíme na miernom ohni asi 1 hodinu. Tesne pred dodusením zaprášime múkou, prilejeme zvyšok vína a prikryté dusíme ešte asi 10 minút. Uvarené okyslíme. Podávame ako prílohu k pečenému mäsu, k pečenej husi a kačici. Ku červenej kapuste na český spôsob môžeme pridať 5 minút pred dovarením prerastenú slaninu pokrájanú na kocky a opraženú do zlatohneda. V Dánsku a v Holandsku ju pripravujú s husacou masťou alebo s maslom, pridávajú klinčeky a viac osladia. Vo Francúzsku a v Maďarsku pridávajú upečené gaštany, ktoré potom s kapustou dusia do mäkka.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1143
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1144

Podobné recepty:
  • Dusené sójové plátky

    Dusené sójové plátky

  • Tvarohové guľky

    Tvarohové guľky

  • Fašírky zo šošovice

    Fašírky zo šošovice

kuk