Gibanica (Chorvátsko)
2018-02-22- komentárov
- Kategórie: Cudzokrajná kuchyňa , Iné
- Kuchyňa: Iná
Popis
Gibanica
Ingrediencie
- 8 až 10 plátok štrúdľového cesta
- 400 g mladého syra alebo tvarohu
- 500 g špenátu
- 6 ks vajec
- 1 dl kyslej smotany
- 100 g masla
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička zeleninovej koreniacej zmesi
Postup
Krok 1
K žĺtkom pridáme prelisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie, lyžičku zeleninovej koreniacej zmesi a dobre vymiešame. Pridáme syr alebo tvaroh, smotanu a premiešame. Nakoniec pridáme nadrobno pokrájaný špenát a z bielkov vyšľahaný sneh. Dno plechu vymastíme maslom a položíme naň dva plátky cesta. Potrieme maslom, rozotrieme plnku, opäť položíme cesto, opäť plnku a dva plátky cesta. Povrch potrieme roztopeným maslom. Gibanicu pokrájame na kocky (poriadne, až na dno plechu), vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 15 minút pri teplote 220 stupňov Celzia a ďalších 30 minút pri teplote 150 stupňov Celzia. Upečenú gibanicu necháme asi 10 minút odstáť v otvorenej rúre.