Bánovská kyselica (Morava)

2015-12-01

Popis

Zdravá a hlavne veľmi chutná kyselica z Bánoviec. Nájdete v nej ako hlavnú surovinu kapustu a fazuľu.

Ingrediencie

  • 1/2 kg bielej fazule
  • 1/2 ks zeleru
  • 2 ks mrkvy
  • 1 ks petržlen
  • 2 hrsť sušených húb
  • 1 kg kvasenej kapusty
  • 2.5 dl šľahačkovej smotany
  • 6 ks bobkových listov
  • 2 lyžica majoránu
  • soľ
  • 3 lyžica masla
  • 3 lyžica hladkej múky

Postup

Krok 1

Do hrnca dáme asi 2,5 litra vody do ktorej varíme deň vopred namočenú bielu fazuľu. Pridáme namočené huby, na hrubšie plátky pokrájaný zeler, pozdĺžne a ešte napoly prekrojenú mrkvu a petržlen, bobkový list, majorán a varíme pokým fazuľa nezmäkne (v tlakovom hrnci asi 45 minút).

Krok 2

V osobitnom hrnci v malom množstve vody varíme asi 45 minút kapustu, ktorú – ak bola kyslejšia – vyžmýkame a vodu odložíme. Na masle speníme múku, do zásmažky pridáme smotanu, privedieme do varu a odstavíme. Z uvarenej fazule vyberiem zeleninu a bobkový list.

Krok 3

Mrkvu a zeler prepasírujeme a vložíme k fazuli. K fazuli pridáme kapustu aj s vodou, v ktorej sa varila a smotanu so zásmažkou. Krátko povaríme, podľa chuti pridáme soľ.

Krok 4

Ak je kyselica málo kyslá, pridáme vodu z kapusty a ešte krátko povaríme.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 1374
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

1375

Podobné recepty:
  • Zapekaná cestovina s dusenou cuketou

    Zapekaná cestovina s dusenou cuketou

  • Krémová polievka z lieňov

    Krémová polievka z lieňov

  • Fusilly s ovocím

    Fusilly s ovocím

kuk