Bánovská kyselica (Morava)
2015-12-01- komentárov
- Kategórie: Polievky , Výdatné , Cudzokrajná kuchyňa , Iné
Popis
Zdravá a hlavne veľmi chutná kyselica z Bánoviec. Nájdete v nej ako hlavnú surovinu kapustu a fazuľu.
Ingrediencie
- 1/2 kg bielej fazule
- 1/2 ks zeleru
- 2 ks mrkvy
- 1 ks petržlen
- 2 hrsť sušených húb
- 1 kg kvasenej kapusty
- 2.5 dl šľahačkovej smotany
- 6 ks bobkových listov
- 2 lyžica majoránu
- soľ
- 3 lyžica masla
- 3 lyžica hladkej múky
Postup
Krok 1
Do hrnca dáme asi 2,5 litra vody do ktorej varíme deň vopred namočenú bielu fazuľu. Pridáme namočené huby, na hrubšie plátky pokrájaný zeler, pozdĺžne a ešte napoly prekrojenú mrkvu a petržlen, bobkový list, majorán a varíme pokým fazuľa nezmäkne (v tlakovom hrnci asi 45 minút).
Krok 2
V osobitnom hrnci v malom množstve vody varíme asi 45 minút kapustu, ktorú – ak bola kyslejšia – vyžmýkame a vodu odložíme. Na masle speníme múku, do zásmažky pridáme smotanu, privedieme do varu a odstavíme. Z uvarenej fazule vyberiem zeleninu a bobkový list.
Krok 3
Mrkvu a zeler prepasírujeme a vložíme k fazuli. K fazuli pridáme kapustu aj s vodou, v ktorej sa varila a smotanu so zásmažkou. Krátko povaríme, podľa chuti pridáme soľ.
Krok 4
Ak je kyselica málo kyslá, pridáme vodu z kapusty a ešte krátko povaríme.