Šunka so žemľovo-chrenovým obalom
2003-01-17- komentárov
- Kategórie: Studená kuchyňa, údeniny , Údeniny
Ingrediencie
- 1 kg údenej šunky alebo údeného mäsa, 0,5 l vody, 0,5 l bieleho vína. Obal: 1 malú cibuľu, 2,5 dl vývaru, 100 g kociek zo žemlí, 50 g strúhaného chrenu, 1 lyžicu posekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie, strúhaný muškátový oriešok, maslo alebo margarín.
Postup
Krok 1
Víno a vodu necháme variť v hrnci. Vložíme šunku alebo údené mäso a varíme na malom ohni asi 40 minút. Cibuľu pokrájame na malé kocky a podusíme na lyžici tuku. Odložíme zo sporáka a necháme vychladnúť. Vývar privediem do varu a za stáleho miešania v ňom asi minútu povaríme kocky žemle. Masu odložíme zo sporáka, ochutíme soľou, mletým korením a postrúhaným orieškom. Potom vmiešame cibuľu, chren, petržlenovú vňať. Masu necháme mierne vychladnúť a primiešame vajce. Šunku vyberieme z vývaru a položíme na plech. Mäso rovnomerne potrieme masou a v prehriatej rúre pečieme do zlatohneda (asi 5 minút). Mäso vyberieme z rúry a pokrájame na hrubé plátky. Môžeme ozdobiť kúskami zeleniny.