Plnená teľacia hruď III
2003-03-07- komentárov
- Kategórie: Teľacie mäso , Pečené a grilované mäso
Ingrediencie
- 600 g teľacej hrude s kosťou, 40 g tuku, 4 žemle, 1 vajce, 1,5 dl mlieka, 10 g hladkej múky, soľ, mleté čierne korenie, mletý muškátový kvet, sekaný zelený petržlen, 40 g masla, voda alebo vývar.
Postup
Krok 1
Vykostenú, umytú, osušenú hruď nožom narežeme, urobíme otvor (vak) a plníme plnkou. Plnka: žemle pokrájame na malé kocky, pokropíme mliekom a necháme chvíľu vsiaknuť. Čerstvé maslo so žĺtkom vymiešame v porcelánovej miske do peny, pridáme mliekom nasiaknuté žemle, sekaný zelený petržlen, osolíme, okoreníme a primiešame tuhý sneh z bielka. Plnkou naplníme hruď, otvor uzavrieme špáradlami, kovovou ihlicou alebo zašijeme silnejšou niťou. Na pekáč rozložíme kosti, pridáme tuk, zo všetkých strán osolenú naplnenú hruď a v horúcej rúre zapečieme. Potom podlejeme horúcou vodou alebo vývarom a za občasného prelievania vlastnou šťavou upečieme do zlatista. Mäkkú upečenú hruď vyberieme, šťavu vydusíme na tuk, zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vlažnou vodou, drôtenou metlou rozmiešame a dobre povaríme. Porciu plnenej hrude podávame na teplom tanieri podliatu horúcou šťavou. Ako prílohu podávame varené zemiaky posypané sekaným zeleným petržlenom, rôzne kompóty alebo šaláty zo surovej zeleniny.