Zeleninové lasagne
2003-07-08- komentárov
- Kategórie: Bezmäsité pokrmy , Zeleninové pokrmy
Ingrediencie
- 2 cibule, 2 strúčiky cesnaku, trochu petržlenovej vňate, 2 polievkové lyžice masla, 3 polievkové lyžice polohrubej múky, 1/2 l mlieka, 1/4 l zeleninového vývaru alebo vody, 1 - 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy, soľ, mleté čierne korenie, 300 g mrkvy, 300 g kalerábu, 300 g zemiakov, 1 cukinu, 3 až 5 polievkových lyžíc oleja, maslo na vymastenie formy, 200 a 100 g tvrdého syra.
Postup
Krok 1
Rúru predhrejeme na 180 stupňov Celzia. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nadrobno nakrájame, vňať umyjeme a najemno nasekáme. Cibuľu a cesnak opražíme na 2 polievkových lyžiciach masla, zaprášime múkou a krátko opražíme, za stáleho miešania zalejeme mliekom a vývarom, ktorý sme pripravili podľa návodu na obale, vmiešame vňať, dochutíme soľou, mletým korením, citrónovou šťavou, 10 minút necháme na minime pobublávať, z času na čas premiešame. Zeleninu očistíme a umyjeme. Mrkvu, kaleráb, zemiaky a cukinu nakrájame na tenké dlhé plátky. Zeleninu, okrem cukiny, postupne opražíme na oleji. Pekáč alebo nákypovú formu vymastíme maslom. 200 g syra nakrájame na plátky, zvyšok nastrúhame. Pekáč vyložíme plátkami zemiakov, trochu osolíme a okoreníme. Poukladáme syr nakrájaný na plátky, naň cukinu, osolíme, okoreníme. Nakoniec uložíme mrkvu, kaleráb, zalejeme omáčkou, posypeme nastrúhaným syrom. Vložíme do predhriatej rúry, dozlatista zapekáme asi 35 minút.