Bravčové vrabce s chlpatými knedľami
2015-12-16- komentárov
- Kategórie: Recepty z Okey Rádia , Recepty Jaroslava Kobzu , Bravčové mäso , Dusené mäso
Ingrediencie
- 4 ks bravčové rezne (zo stehna alebo karé)
- 4 ks cibule
- 4 strúčik cesnaku
- 600 g kyslej kapusty
- 300 g oravskej slaniny
- 50 g sušených húb
- trochu rascu
- trochu soľ
- trochu mleté čierne korenie
- 2 lyžička horčice
- 1 kg surových zemiakov
- 300 g hrubej múky
- 2 ks vajcia
- trochu soľ
- trochu bravčovú masť.
Postup
Krok 1
Cibuľu nakrájame na rezance, slaninu na kocky. Hríby namočíme do vody. Podľa potreby premyjeme kapustu. Cibuľu osmažíme spolu so slaninou, pridáme kapustu, hríby, rascu, soľ a korenie. Dusíme asi 15 minút. Bravčové mäso poriadne vyklepeme z oboch strán. Osolíme ich, okoreníme a potrieme horčicou. Zo slaniny si nakrájame hrubé pásy, ktoré nám poslúžia ako zobák resp. ako chvostík vrabca, zvinutého mäsa. Na naplnenie mäsa použijeme 3 až 4 lyžice kapusty, ku ktorej pridáme slaninu tak, aby vyčnievala na oboch koncoch. Na každú plnku, navrch, pretlačíme 1 strúčik cesnaku. Mäso s plnkou Zvinieme prípadne spevníme špáradlami. Zvyšok kapusty rozložíme na pekáč, ako podklad pod vrabce. Pečieme pri teplote 180 stupňov Celzia asi 30 minút. Počas pečenie mäso podlievame. Zemiaky postrúhame, necháme odstáť 10 až 15 minút, vytlačíme z nich prebytočnú vodu, vymiešame s múkou, vajciami a soľou. Vypracujeme tuhé cesto. Z cesta formujeme guľky, ktoré uvaríme v osolenej vode. Varíme 12 až 15 minút. Po uvarení ich pretrieme bravčovou masťou.