Vianočná štóla
-0001-11-30- komentárov
- Kategórie: Múčniky, pečivo , Iné
Ingrediencie
- 0,5 kg polohrubej múky, 2,5 dl mlieka, 180 g masla, 3 žĺtky, 100 g hrozienok, 100 g mandlí, práškový cukor, 1 vrecúško vanilkového cukru, štipku muškátového kvetu, 70 g jemného kryštálového cukru, 50 g kandizovaného ovocia, 2 až 3 lyžice rumu, citrónovú kôru, 30 g kvasníc.
Postup
Krok 1
V polovici vlažného mlieka rozmiešame kvasnice s lyžicou cukru, lyžicou múky a necháme vykysnúť. Do preosiatej múku, pridáme kvások, vo vlažnom mlieku rozšľahané žĺtky, mäkký tuk, cukor, vanilkový cukor, rum, muškátový kvet a postrúhanú citrónovú kôru. Cesto vypracujeme a necháme asi jednu hodinu kysnúť. Do cesta zapracujeme opláchnuté hrozienka, pokrájané (ošúpané) mandle a kandizované ovocie. Necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Potom cesto vyvaľkáme na plát, pozdĺžne preložíme, čím získame tvar štóly. Dáme na vymastený plech a necháme krátko kysnúť. V rúre vyhriatej na 180 až 200 stupňov pečieme asi hodinu. Horúcu štólu potrieme rozohriatým maslom a posypeme cukrom. Necháme dva týždne odležať.