Kurča na yorkshirsky spôsob

-0001-11-30

Ingrediencie

  • 1800 gramové kurča s pečeňou, 3 dl polosuchého bieleho vína, 2 mrkvy, 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 1,5 l kuracieho vývaru (alebo vody), 2 klinčeky, 2 vetvičky tymianu, 10 vetvičiek petržlenovej vňate, 1 bobkový list, 1 lyžičku celého čierneho korenia, mleté čierne korenie, soľ. Plnka: 250 g vykôstkovaných sušených sliviek, 125 g masla, 10 plátkov toastového chleba, 1 menšiu cibuľu, 1,25 dl kuracieho vývaru, 1 citrón, 1 viazaničku čerstvej petržlenovej vňate. Omáčka velouté: 75 g masla, 1,75 dl šľahačkovej smotany, 45 g múky, citrónovú šťavu.

Postup

Krok 1

Sušené slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich necháme asi 1 hodinu, potom 8 až 12 odložíme na plnenie, ostatné nasekáme. Na masle speníme nasekanú cibuľu. Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1 až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme strúhanku (pripravenú z toastového chleba), nasekané sušené slivky, petržlenovú vňať a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar, citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a okoreníme. Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu. Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom, trochu osolíme a varíme 1,5 hodiny. Keď je kurča uvarené, vyberieme ho, zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu omáčky. Odložené slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky, prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút. Omáčka velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar, smotanu a varíme 2 minúty. Odstavíme, primiešame citrónovú šťavu, ochutíme. Plnku nakrájame, kurča rozporciujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho omáčkou, vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúži mrkva pokrájaná na rezance.

 

Priemerné hodnotenie členov

(0 / 5)

0 0 650
Ohodnoť tento recept

0 ľudí hodnotilo recept

651

Podobné recepty:
  • Cestoviny s artičokami

    Cestoviny s artičokami

  • Kokosové rožteky

    Kokosové rožteky

  • Zavárané zelené orechy

    Zavárané zelené orechy

kuk